- Ce este codul UIT?
Conform Ordonanței de Urgență 41/2022, termenul UIT a apărut din momentul în care a fost introdus sistemul RO e-transport. Codul UIT este codul unic generat de sistemul RO e-transport care atestă declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, în acest sistem.
- Cât timp este valabil codul UIT la un transport?
Conform ghidului RO e-Transport ANAF, termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri, începând cu data declarată pentru începerea transportului. Utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia este interzisă.
- Cui revine obligația declarării în sistemul RO e-Transport și a obținerii codului UIT în cazul achizițiilor intracomunitare?
În cazul achizițiilor intracomunitare obligația declarării în sistemul RO e-Transport și implicit a obținerii codului UIT revine beneficiarului din România indiferent de cine asigură sau realizează transportul.
- Ce date / documente trebuie introduse pentru generarea codului UIT?
e-Transport include module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri prin care sunt înregistrate datele referitoare la expeditor și beneficiar, denumirea, cantitățile, caracteristicile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum și codul UIT generat.
- Este obligatorie obținerea codului UIT pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat între două puncte de lucru ale aceluiași operator economic, situate pe teritoriul României?
Da, pentru transportul BRFR aparţinând aceluiaşi operator economic între două locaţii situate pe teritoriul naţional de la locul de încărcare până la locul de descărcare este obligatorie obținerea codului UIT.